Veredeling

Blinddruk

Bij blinddruk wordt een reliëf aangebracht in papier. Hier komt geen inkt aan te pas. Het papier wordt geperst tussen een zacht polymeer en metaal, waardoor een verdiept beeld ontstaat. Bij hoogdruk wordt aan de achterkant van het papier gedrukt, waardoor er aan de voorkant een verhoogd reliëf ontstaat.

 

Bij blinddruk en hoogdruk krijgt u het mooiste effect als u enkel een stukje van het drukwerk voorziet van deze veredeling.

Veredeling

Uv-Spotvernis

UV-spotlak is een glanzende laag bovenop het drukwerk. Die wordt aangebracht om bepaalde elementen van het design extra in de verf te zetten. Spotvernis kan in elke vorm en maat en kan selectief worden gedrukt. U hoeft dus niet de volledige cover in deze veredeling te voorzien, maar slechts een deeltje is perfect mogelijk.

 

Het detail in UV-spotvernis kan ook worden verhoogd via hoogdruk. Dat maakt het nog opvallender.

Foliedruk

Geef uw drukwerk extra uitstraling met foliedruk. Bij deze veredelingstechniek kunnen we digitaal een folie aanbrengen op een stuk van het drukwerk. Wilt u werken met een verhoging? Ook daarop kunnen we folie aanbrengen. Goud, zilver en koper zijn de meest courante kleuren. Maar ook andere kleuren kunnen zeker, zelfs wit.

 

Foliedruk is ideaal voor uitnodigingen, geboortekaartjes, maar kan ook zeker bij iets luxueuzere brochures.

Blinddruk

Bij blinddruk wordt een reliëf aangebracht in papier. Hier komt geen inkt aan te pas. Het papier wordt geperst tussen een zacht polymeer en metaal, waardoor een verdiept beeld ontstaat. Bij hoogdruk wordt aan de achterkant van het papier gedrukt, waardoor er aan de voorkant een verhoogd reliëf ontstaat.

 

Bij blinddruk en hoogdruk krijgt u het mooiste effect als u enkel een stukje van het drukwerk voorziet van deze veredeling.

Linnen bekleding

Hardcovers en dozen kunnen we overtrekken met linnen. Dat linnen kunnen we ook bedrukken, zoals u dat wilt.

Kapitaalbandjes

Het kapitaalbandje is het stukje garen dat bij gebonden boeken, en dus bij boeken met een harde kaft, te zien is. Eigenlijk is het vooral een sierstuk. Het wordt aan de boven- en onderkant van het binnenwerk bevestigd. De kleur van het kapitaalbandje kunt u zelf kiezen. We raden altijd aan om een kleur te kiezen dat hoofdzakelijk in lijn ligt met dat van de cover. Of misschien gaat u net voor een groot contrast: een zwarte cover met knalgroen kapitaalbandje.

Leeslinten

Het leeslint bij een hardcover boek kunt u in een kleur naar keuze laten uitvoeren. Kies voor dezelfde kleur als de kapitaalbanden, dat kan een zeer mooi effect opleveren.

Kleur op snede

Bij het maken van een kleur op snede worden de zijkanten van bijvoorbeeld visitekaarten voorzien van een kleur. Dit is een luxeafwerking die uw drukwerk net dat tikkeltje specialer maakt.

Foudralen

Een foudraal is een omhulsel voor een boek met harde kaft of een gebonden magazine. Het is een cover die naar wens afgewerkt kan worden. Foudralen kunnen ook perfect met linnen worden overtrokken.

Druk

Digitaal drukwerk

Offsetdruk is een van de meest gebruikte druktechnieken. Meer en meer wordt echter geopteerd voor digitaal drukken. Waar digitale druk vroeger vooral bekendstond om mindere kwaliteit, is dat absoluut het geval niet meer. Digitale druk kan zeker tippen aan offsetdruk. Bij O'blong drukken we digitaal en met inkt, niet met toner. Daardoor is het resultaat gelijkaardig aan en gelijkwaardig met offsetdruk. Zowel kleine als grote oplages zijn mogelijk, in alle kleuren.

Wit drukwerk

De gangbare methode om wit te verkrijgen op papier, is om een opening te laten wanneer u op wit papier drukt. Het kan echter ook anders, u kunt ook wit drukken. Wanneer u wit drukt op gekleurd papier, geeft dit een compleet andere look. Het contrast vergroot immens. Kiest u voor gestructureerd papier, dan komt het wit nog spectaculairder uit.

Type

Leaflet of flyer

Een leaflet of flyer is een los blad dat bedrukt wordt. U kunt kiezen of er nog een afwerking aan te pas komt of niet. Dit kan in alle formaten, maar de meest gangbare maat voor een flyer of leaflet is A5 tot maximum A4.

Invitatie

Uitnodigingen zijn er voor elke gelegenheid: huwelijken, communies, openingen van winkels of bedrijven … Ze bestaan ook in elke papiersoort, grootte en afwerking.

Folder

Een folder bestaat uit één blad dat één of meerdere keren gevouwen wordt. Hier kiest u een papiersoort, grammage en bepaalt u of u al dan niet een afwerking wenst. Het formaat kan absoluut ook variëren.

Brochure

Een brochure is een gedrukt boekje dat bestaat uit meerdere vellen papier. Een brochure wordt ofwel gelijmd ofwel geniet. Een gelijmde brochure heeft altijd een rechte rug. Bij het drukken van een brochure is een van de grootste vereisten dat het aantal pagina’s altijd een veelvoud van vier is.

Boek

Bij boeken drukken we zowel de cover als het binnenwerk. Boeken met harde kaft worden bij ons standaard gelijmd. We kunnen de kaft voorzien van een linnen afwerking. Rond het binnenwerk brengen we kapitaalbanden aan. Ook een leeslintje kan worden voorzien.

Pancarte

Pancartes worden bij ons met een kleine overlap over de achterzijde gekleefd, omdat dit zorgt voor een mooiere afwerking. We kunnen al vanaf zeer kleine aantallen pancartes drukken.

Modeldoos

Een stalenbox? Een doos om direct mailings te versturen? Of gewoon een bedrukte doos? Wij kunnen ze voor u maken, bedrukken en afwerken. U kiest voor een standaardafwerking of voor een afwerking met linnen. Een magneetsluiting wordt aangebracht om ze elegant en stevig te laten sluiten.

Afwerking

Snijden

We drukken op grote vellen papier. Het is dan ook vanzelfsprekend dat we die nog moeten versnijden. Dat gebeurt met de grootste precisie in eigen atelier. We calculeren de grootte van de drager zodanig in dat we zo weinig mogelijk papierverlies hebben bij het versnijden.

Rillen

Dik papier plooien kan nogal wat kreuken veroorzaken. Om dat te vermijden, kunnen we een vouwlijn aanbrengen. Dat heet rillen. Het maakt het manueel of machinaal vouwen een stuk makkelijker. Vanaf een bepaalde grammage is rillen een absolute must. Het geeft nu eenmaal een gegarandeerd mooi resultaat.

Vouwen

Vouwen is het machinaal plooien van drukwerk. Een folder, brochure, uitnodiging kan op verschillende manieren worden gevouwen. Wat dacht u van een wikkelvouw of zig-zag vouw, of misschien wel een luikvouw of kruisslagvouw. Helemaal iets anders, dat kan ook. We helpen u graag kiezen!

Kappen

Uitkappen of stansen is een vorm uit drukwerk kappen. Die vorm heten we een kapvorm. We hebben een heleboel standaard kapvormen ter beschikking. Wilt u een specifieke kapvorm? Dat kan, we laten een vorm op maat maken en stampen een soort inkeping in het drukwerk. Bij grotere aantallen maken we een fysieke kapvorm. Voor kleine oplages snijden we de vormen digitaal uit.

 

Afgeronde hoeken aan uw brochure, uitnodiging, flyer …? Het kan dankzij een specifieke kapvorm.

Tab indelingen

U wilt een duidelijk overzicht creëren in uw dikke brochure, in een boek of map? Wij zorgen voor een tab-indeling. Is uw drukwerk al afgewerkt, maar vindt u het toch een goed idee om nog tabs toe te voegen? Het is perfect mogelijk om die achteraf nog toe te voegen.

Perforeren

Een afscheurstrook kunt u gemakkelijk voorzien bij elk drukwerk. We voorzien een plooilijn, die bestaat uit allemaal geperforeerde gaatjes. Op die manier kunt u een stuk papier gemakkelijk afscheuren. Denk maar aan een bon, een voucher, een uitnodiging …

Boorgaten

Een ringmap kennen we allemaal, een perforator om de gaatjes te voorzien in het blad ook. Maar weet u ook dat die boorgaten in verschillende diameters voorzien kunnen worden? En op een gevarieerde afstand? U kiest de plaats, het aantal en de grootte. Wij zorgen dat de boorgaten er komen.

 

Boorgaten kunnen niet enkel bij een map, maar ook bijvoorbeeld bij een speciale cover. Denk maar aan een speciale cover met gaten waar u kunt doorkijken.

Plastificatie

Glanzende plastificatie zorgt voor ultieme glans. Het maakt kleuren levendiger en beschermt tegelijk het drukwerk.

Matte plastificatie is zowat het omgekeerde van glanzende plastificatie. Zoals het woord zelf zegt, heeft de cover een matte look. Het oogt veel zachter en voelt heel aangenaam aan.

Soft-touch plastificatie voelt nog zachter aan en ziet er ook enorm mooi uit.

Krasvrije plastificatie brengen we vooral aan bij drukwerk waarvan we weten dat het veel gaat afzien. Folders die mee in de tas van vertegenwoordigers belanden, visitekaartjes die in de portefeuille terechtkomen, brochures die veel doorbladerd worden, steekkaarten bij stalen … Ook bij zwarte covers raden we krasvrije plastificatie aan. Bij zwart ziet u namelijk sneller dat er kleine krasjes op zitten.

Rechte rug, geniet of gelijmd

Lijmen is perfect voor een brochure met wat meer omvang. Bij gelijmd drukwerk voorzien we standaard een rechte rug. Door de lijmbinding blijft het binnenwerk netjes in de kaft gelijmd, waardoor loskomende bladeren vermeden worden. Een rechte rug geeft elk drukwerk net iets meer cachet.

 

Bij een geniete brochure staat de cover en het binnenwerk initieel wat bol, wat iets minder klassevol kan overkomen. Mocht u dat willen, kunnen we er achteraf nog steeds een rechte rug van maken, zodat het boekje mooi plat dichtvalt.

Gekleurde nietjes

Nietjes hebben een standaardkleur: metaalgrijs. Dat kan nogal vloeken met de kleur van de cover. Vandaar dat wij ze liefst in een kleur gieten die matcht met de cover. Denk maar aan wit, zwart, rood, groen, blauw of geel. Gekleurde nietjes zijn een leuke extra touch, zeker als u al voor een specialere cover gekozen hebt.

Hardcovers

Waar hardcovers vaak grote oplages vragen, kunnen wij deze al drukken vanaf kleinere aantallen. We maken niet enkel de cover, we drukken ook het binnenwerk. Nadien lijmen we dat binnenwerk in een speciaal blad voorzien van gaas. De binnenste pagina’s moeten namelijk loshangen van de cover. De cover en het binnenwerk kleven we nadien aan elkaar. Finaal brengen we knepen in de cover.

 

Ook beschikbaar bij O'blong: linnen covers! De cover wordt voorzien van linnen, wat we ook kunnen bedrukken. Dit geldt niet enkel voor boeken, maar ook bijvoorbeeld voor stalen boxen.

Knepen

Tussen de rug en de cover en back cover bevinden zich de knepen. Dit zijn als het ware twee inkepingen waardoor een hardcover boek gemakkelijker openplooit. Ze fungeren eigenlijk als scharnieren, want daaraan zit het boekblok vastgemaakt.

 

In tegenstelling tot wat u zou denken, is dit geen standaardafwerking. Wij adviseren wel altijd om knepen te voorzien bij hardcover boeken.

Magneetafsluitingen

Dozen kunt u sluiten met een deksel, maar wat dacht u van een magneetsluiting? Zo blijft de doos uit één geheel bestaan, dankzij een flap die dichtklapt en ook dicht blijft tot u ze manueel weer opent.

 

We kunnen de doos ook overtrekken met een cover of zelfs een linnen cover.

Multiloft

Multiloft is een bijzonder papier in laagjes. U bepaalt de samenstelling van die lagen zelf. De buitenste lagen bedrukken we. Daarna kunnen we aan de slag met de binnenkant. U kunt kiezen tussen één of meerdere binnenlagen, in elke kleur die u maar wenst. De binnenste lagen worden dan aan de buitenlaag gekleefd. Finaal wordt het drukwerk gesneden. Door de druk van de snijmachine kleven de verschillende papierlagen mooi aan elkaar.

 

Multiloft is ideaal voor visitekaarten of gelegenheidsdrukwerk. Deze techniek zorgt voor een subtiel detail, met een groot effect.